Savjeti za vozače

BLIŽI SE ZIMA. ŠTA TREBA ZNATI?

Vožnja u zimskim uslovima veoma se razlikuje u odnosu na vožnju ljeti i veoma je zahtjevna. Pročitajte neke od savjeta na šta treba da obratite posebnu pažnju, kako bi vaša vožnja bila udobna i sigurna za vas i vaše saputnike.

Jedan od najvažnijih uslova za bezbjednost na putu u zimskom periodu su dobre zimske gume. One obezbjeđuju bolje upravljanje i kontrolu nad automobilom ne samo po snijegu, već i po vlažnim ili zaleđenim kolovozima. Samo zimske gume zbog svog sastava i konstrukcije omogućavaju bolju vuču i kraći zaustavni put. Zimske gume na temperaturama ispod 7 stepeni Celzijusa ostaju i dalje elastične i mnogo bolje prijanja uz podlogu.

Kako biste spriječili smrzavanje motora na niskim tempraturama, u hladnjak je neophodno sipati antifriz (tečnost protiv smrzavanja). Tečnost se obično može naći već pripremljena, ali se kao koncentrovana može i miješati sa 50% vode. Antifriz služi za zaštitu hladnjaka od niske temperature ali i od korozije, a preporučujemo da njegova svojstva proveravate barem dva puta godišnje.

Potrebno je provjeriti i nivo ulja u motoru. Kod nekih modela automobila savjetuje se i zamjena ulja adekvatnijeg za niske temperature. Zimi se u motorno ulje slivaju nečistoće, kondenzovana voda i nesagorjelo gorivo. Ono tako gubi svoja svojstva, pa motor više strada - zato se preporučuje da se prije početka zime zamijeni.

Akumulator mora biti u savršenom stanju, jer se na niskim temperaturama on brže prazni. Preporuka je da se provjeri u kakvom je stanju i zamijeni u slučaju potrebe. Ukoliko se nalazi na granici istrošenosti, akumulator se može zamrznuti, dok pun akumulator može da izdrži temperature do skoro -70 stepeni Celzijusa. Prosječno trajanje akumulatora je oko četiri godine.

Za lakše paljenje benzinskih motora na niskim temperaturama potrebne su i ispravne svjećice, iako ih mnogi vozači zaboravljaju. Preporučuju se one proizvedene posebno za zimske uslove.

Farovi i duga svetla za maglu veoma su važni zbog smanjene vidljivosti zimi, pa je neopodno provjeriti ih i po potrebi zamijeniti sijalice. Vidljivost je veoma važan faktor bezbjednosti na putu, a neispravna svjetla mogu dovesti u opasnost i vas i druge učesnike u saobraćaju.

Zimska tečnost za stakla je veoma potrebnija svakom vozaču. Stakla se brže prljaju zbog uslova vožnje, pa se ova tečnost brzo i troši. Prije nego što krenete u vožnju, neophodno je da skinete sav led i snijeg sa svih prozora, ali i sa krova automobila, kako ne bi skliznuo tokom vožnje i ugrozio vas ili druge vozače. Snijeg i led sa stakla može se ukloniti pomoću grijača ili metlica, ali nikako vrućom vodom, jer tada može doći do pucanja stakla usljed nagle promjene temperature.

Najvažnije pravilo za vožnju u zimskim uslovima: budite oprezni i prilagodite brzinu kretanja uslovima na putu!
Da biste izbjegli proklizavanje, potrebno je da gas dodajete polako, a naglo skretanje i kočenje obavezno izbjegavajte. Povećajte udaljenost od drugih vozila, jer je po snijegu za zaustavljanje potrebno čak i dvostruko više vremena od zaustavljanja na suvom kolovozu.

Obavezno pripremite odgovarajuće lance za snijeg i ostalu opremu za vaše vozilo.

Statistika


20 godina

iskustva

20000+

zadovoljnih klijenata

25+

zaposlenih

150+

partnera

TREBATE VIŠE INFORMACIJA?

+387 51 380 444 - Peugeot

+387 51 493 740 - Volvo


RADNO VRIJEME OD PONEDJELJKA DO PETKA
PRODAJA: OD 08:00 DO 18:00, SERVIS: OD 08:00 DO 16:00 ČASOVA

RADNO VRIJEME SUBOTOM
OD 08:00 DO 15:00 ČASOVA